[...] jednej strony chcielibyśmy dostarczać naszemu organizmowi w zbilansowanej diecie wszystkie naturalne składniki odżywcze. Zaś z drugiej strony ciężki trening, stresy i zwykły brak czasu na dbałość o każdy posiłek, lub aktualne wymogi dietetyczne (np. dieta redukująca ilość podskórnej tkanki tłuszczowej) zmuszają nas do sięgnięcia po suplementację [...]
[...] ta została przeczytana 38313 razy, a dyskusja zawiera 75 stron! Można wnioskować, że wielu młodych ludzi uprawiających sport, próbuje odżywiać się optymalnie. Niestety, brak właściwych informacji i wiedzy może powodować złe efekty. Wielu internnautów stosujących dietę wysokotłuszczową, chce dowiedzieć się więcej stąd apel do młodzieży [...]
[...] nie nastręcza większych trudności. Wystarczy oddziaływanie przez nich energią chi przez parę godzin, a czasem zaledwie kilka minut, by prześwietlenie pokazało brak jakiegokolwiek śladu złamania. W Chinach, podobnie jak w krajach kultury Zachodu, także rozwija się trend do odżywiania pranicznego. Jest on znany pod hasłem BIGU. Tam [...]
[...] stłuszczenie narządów miąższowych, choroby woreczka żółciowego itd. Oczywiście - za taki stan rzeczy odpowiada wysokokaloryczna i niewłaściwie zbilansowana dieta a także brak aktywności fizycznej. Długotrwały dodatni bilans kaloryczny przyczynia się do systematycznego przybierania na wadze i gromadzeniu tkanki tłuszczowej, szczególnie w [...]
[...] potwierdza praktyka ludzi żyjących/ćwiczących w "realnym świecie". W ten sposób obalonych zostało wiele mitów żywieniowych jak np.IG, liczba posiłków oraz udowodniono brak skuteczności (lub działanie niezauważalne)w kształtowaniu sylwetki wielu suplementów np. HMB, glutamina (choć ta ma inne ciekawe właściwości niż wzrost masy mięśniowej), [...]
[...] i najlepszych środków, które pobudzą nasz apetyt umożliwiając tym samym jedzenie większych ilości pożywienia, wymaganego w diecie, przez osoby cierpiące na brak apetytu, będące „hardgainerami" czy odczuwające „zmęczenie" dietą, i co za tym idzie robienie dalszych postępów i zyskiwanie dodatkowych kilogramów. Bepepsin Jest to [...]
[...] nie znajdziemy np. błonnika,który jest niezbędny dla dobrego trawienia. Jedząc odpowiednią ilość produktów ze wszystkich grup pokarmowych, możemy mieć pewność, że nie zabraknie nam żadnych substancji odżywczych - usłyszymy od lekarzy. Specjaliści twierdzą, że nadmierna ilość poszczególnych witamin może działać na organizm jak trucizna. [...]
[...] L-glutaminą - aminokwasem istotnym dla biosyntezy białka, jak również zwiększania siły i wytrzymałości mięśni. Dawkowanie: DT: ~15g około 30 minut przed treningiem DNT: brak 4) CAFFEINE POWER Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ośrodki wegetatywne: oddechowy, naczynioruchowy i nerwu [...]
[...] dodawać do diety odżywek białkowych, może natomiast spożywać dodatkowo płynne odżywki typu carbo (vitargo) lub jako dodatek do posiłków odżywki typu gainer. Jeśli nastąpi brak postępów w przyroście masy mięśniowej należy zwiększać ilości spożywanych węglowodanów, w żadnym wypadku nie zwiększać zaś ilości spożywanego białka! Bardzo korzystnie [...]
[...] i nienasycone. Nie będę wnikać w zawiłości biochemiczne, ale generalnie w tych nienasyconych występują wiązania podwójne między atomami węgla, a w tłuszczach nasyconych ich brak. Nienasycone dalej można grupować na jednonienasycone (jedno wiązanie podwójne) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie podwójne). : Omega-3 i Omega-6 (kwasy [...]
U kobiet uprawiających sport wyczynowo występuje zwiększone ryzyko wystąpienia braku miesiączki typu funkcjonalnego (FHA). Zaburzenia miesiączkowania staje się również coraz bardziej powszechny u kobiet ćwiczących rekreacyjnie. W tym artykule chciałbym bardziej szczegółowo omówić prawdopodobne przyczyny oraz konsekwencje występowania FHA. W [...]
[...] Codzienne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, wzbogacanej w cukry rafinowane, oraz w tłuszcze zwierzęce, jak również powszechna obfitość wszelkiej żywności, brak ruchu - mocno przyczyniają się do powstawania otyłego społeczeństwa. Otyłość z punktu widzenia nauk medycznych jest definiowana jako: [...]
[...] wzrost mięśni, i jednocześnie jak czynnik stymulujący ich zanik, gdy zapotrzebowanie na pracę mięśni spada. Doświadczenia na genetycznie zmodyfikowanych myszach wskazują, że brak miostatyny powoduje znaczne powiększenie się mięśni zarówno w wyniku pogrubienia włókien, jak i zwiększenia się ich liczby. Firmy farmaceutyczne i biotechnologiczne [...]
[...] Aktualizacja: Grudzień 2019 Przedtreningówki ranking Preparaty przedtreningowe stanowią idealne rozwiązanie dla osób, które mają słabszy dzień, chwilowy brak motywacji, czy po prostu kaprys, aby dać z siebie nieco więcej podczas treningu. Rynek oferuje mnóstwo tego typu stacków sprawiając, że nie wiemy co obecnie jest godne [...]
[...] np. Colon C firmy A-Z Medica, którego stosowanie zapobiegnie powstawaniu m.in. spowolnieniu metabolizmu czy uchyłków jelit. To drugie jest bardzo poważnym skutkiem ubocznym braku podaży błonnika w diecie, które może wystąpić przy długotrwałym stosowaniu modnej dziś diety typu Low-Carb czy tłuszczowej. Możemy powoli przejść do produktów [...]
[...] na regenerację, ponieważ nadmiar ćwiczeń obniży poziom testosteronu, a także wydolność fizyczną i seksualną. * Wysypiaj się i nie stresuj: Nadmierny stres oraz brak snu obniżają poziom testosteronu, podnoszą poziom kortyzolu (kataboliczny hormon stresu) i obniżają libido. Naucz się odróżniać korzystny stres od niekorzystnego. Ten [...]
[...] w drugim tysiącleciu europejscy kolonizatorzy zauważali, że ich mieszkańcy cieszyli się doskonałym zdrowiem, wyglądali na ludzi szczęśliwych i zadowolonych z życia. Jednak brak szacunku dla ich kultury i ludowej medycyny "bardziej cywilizowani Europejczycy nie chcieli korzystać z bogatych doświadczeń wyspiarzy, dlatego przez następne stulecia [...]
[...] wystąpienia niedoborów pokarmowych, ponieważ produkty i potrawy zalecane w diecie kopenhaskiej są monotonne i mało urozmaicone: zbyt duża ilość jaj, czarnej kawy i mięsa, brak produktów zbożowych, zbyt mała ilość produktów mlecznych, a także warzyw i owoców. * Diety jednoskładnikowe (np. ananasowa, mleczna, kapuściana, ryżowa) Podstawową ich [...]
[...] minut przed posiłkami) . Czemu aminokwasy a nie dodatkowe gramy produktu białkowego? Chodzi o zwiększenie ilości puli aminokwasów optymalnie wchłanianych, aby wykluczyć brak wzrostu ilości aminokwasów „ograniczających". Mięśnie do wzrostu potrzebują określonej ilości aminokwasów, we właściwych proporcjach między nimi. Tylko to warunkuje ich [...]